Bomen; Het CO2 compensatie wondermiddel

De roep om CO2 compensatie heeft van bomen planten een wondermiddel gemaakt. Dit soort ontwikkelingen roept bij mij altijd vragen op. Waarom CO2 compensatie, wat gebeurt er als boompjes niet geplant wordt, wie verdient aan het boompjes planten en waarom boompjes planten om ze later weer om te zagen. Naar het lijkt normale GBV vragen die roepen om dito antwoorden. 

  1. Boompjes zouden CO2 uitstoot moeten compenseren. Dat is echter boerenbedrog. Bomen nemen weliswaar CO2 op en zetten dat om in koolstof en zuurstof maar die koolstof wordt door verbranden of rotten vroeger of later weer omgezet in CO2. De koolstof-zuurstof kringloop is gesloten en dus wordt per saldo niets gecompenseerd.
  2. Boompjes worden geplant op plaatsen waar zij kunnen groeien. Op die plaatsen groeide natuurlijk al wat. De natuur dekt namelijk alles waar mogelijk af met CO2 opnemend en zuurstof afgevend groen. De plekken waar de boompjes worden geplant waren dus al groen en droegen zodoende al bij aan de CO2 kringloop. Kortom, een boompje planten was nergens voor nodig.
  3. Boompjes planten kost geld want ze moeten ergens vandaan komen en iemand moet het doen. Goed beschouwd een overbodige bezigheid. De natuur zorgt zelf wel dat er nieuwe boompjes komen. Gewoon niet meer wieden volstaat al. In het uiterste geval kan ook zelf een zaadje in de grond gestopt worden. Het boompjes planten is dus een kunstmatige economie waar mensen voor betalen en andere mensen van leven en beter van worden.
  4. Boompjes worden bomen en zijn dan geld waard. Het omzagen is dus geliefd voor timmerhout, brandhout, houtpulp enz. Het CO2 boompje kostte geld maar brengt nog meer geld op. CO2 compensatie is dus gewoon bosbouw op basis van donaties.

De conclusie is dat CO2 compensatie een slimme manier is om geld van argeloze burgers af te troggelen.